Hoe zit het met de verkoop van het huis van een overledene

 In Actueel

HOE ZIT HET MET DE VERKOOP VAN HET HUIS VAN EEN OVERLEDENE

Als ouders komen te overlijden erven de kinderen normaliter het huis. Nadat zij het verdriet hebben verwerkt komen zij voor een lastige keuze; Houden we het huis of verkopen we deze? In de meeste gevallen wordt er gekozen voor het tweede en word het huis verkocht. Maar hoe zit dan nou precies?

Beneficiaire aanvaarding
Soms erf je een huis waar nog een hypotheek bij aanwezig is. De erfenis kan dan zomaar negatief uitpakken voor de kinderen. Het is erg belangrijk om dit eerst in kaart te brengen. Doe je dit niet dan kun je zelf in de schulden komen. Als je het huis overneemt ben je tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor de hypotheek van het huis. Overlijden bestaat vaak uit een hectische periode waarin veel geregeld moet worden. In deze periode kan het zijn dat je alles even niet meer op en rij hebt staan, wat volkomen begrijpelijk is natuurlijk. Toch is het erg belangrijk dat jij samen met de rest van het gezin een nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dit betekent dat jullie het huis alleen overnemen als het saldo van de nalatenschap positief is. Op deze manier kun je dus nooit in de schulden komen. Deze verklaring moet binnen drie maanden na overlijden worden doorgegeven aan de bank.

De belasting
Waarschijnlijk wil je het huis na het overlijden van je ouders zo snel mogelijk verkopen. Helaas lukt dit niet altijd en zit je soms maanden vast aan het huis. Binnen 8 tot 12 maanden ontvang je een aanslag van de belasting. Als je er niet in geslaagd bent voor die tijd het huis te verkopen dan kun je in de problemen komen bij het betalen van de belasting. Hiervoor geeft de Belastingdienst de mogelijkheid om uitstel aan te vragen. Bij een aanslag beneden de 50.000 euro kan dit een jaar zijn. Is het bedrag boven de 50.000 euro dan heb je aanvullend een bankgarantie of hypotheekrecht nodig. Het is dus van essentieel belang dat je van te voren weet waar je aan toe bent.

Snel verkopen
Wanneer een dierbaar iemand overlijdt is dat enorm vervelend. Hierdoor hebben nabestaande vaak geen behoefte randzaken zoals het verkopen van het huis van de nabestaande. Met de huidige huizenmarkt is het gelukkig gemakkelijk om een huis snel te kopen, er is immers enorm veel vraag. Om je huis snel te verkopen is het zaak om de woning verzorgd achter te laten. Haal de dierbare bezittingen uit het huis en maak het huis grondig schoon. Dit bevordert de snelheid van de verkoop. Ook zien foto’s van het huis er hierdoor veel aantrekkelijker uit.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search