Bespaar op het begraven en cremeren, want het is een hoop geld

 In Actueel

BESPAAR OP BEGRAVEN EN CREMEREN, WANT HET IS EEN HOOP GELD

As zelf uitstrooien kost niets, een urn is prijzig. Wie wil besparen kan ook rouwkaarten digitaal versturen, en de overledene alleen het crematorium in laten gaan scheelt honderden euro’s. Soms willen families niets horen over geld, maar voor veel mensen is dit nu eenmaal een enorme kostenpost.

Een plotseling sterfgeval wordt al snel gevolgd door een telefoontje naar de uitvaartondernemer. De uitvaartverzorger staat binnen no-time op de stoep, met een map onder zijn arm. Drie uur later is er een kist, een rouwkaart, een zaaltje en is de uitvaart bijna helemaal geregeld.
De kosten? Gemiddeld zo’n 7.800 euro. “En vaak kijken nabestaanden met spijt terug op de uitvaart, en hadden ze het liever heel anders aangepakt.”

‘Geld speelt nu eenmaal een rol’

Besparen op een uitvaart? Zo gek is dat niet, want het gaat om veel geld. Het is goed om van tevoren alvast na te denken over de uitvaartwensen. De tarieven van uitvaartcentra voor opbaren lopen erg uiteen, en er zijn grote verschillen in de huur van de locatie voor de afscheidsbijeenkomst.”
Sommige families willen er niets van weten, maar voor veel mensen speelt geld wel een rol. Het is nu eenmaal een enorme kostenpost. Technisch cremeren scheelt bijvoorbeeld honderden euro’s. Bij deze manier van crematie gaat de overledene alleen het crematorium in, zonder familie.”

Op rouwdrukwerk kan veel worden bespaard door het digitaal te doen en de kosten voor grafrechten verschillen enorm per regio. In Limburg betaald een familie bijvoorbeeld 700 euro voor twintig jaar grafrecht terwijl dat in in Amsterdam veel en veel duurder is.

Cremeren is goedkoper dan begraven als de familie voor een particulier graf kiest. Bij een begrafenis in een algemeen graf, dat wordt gedeeld met anderen, zijn de kosten ongeveer net zo veel als een crematie.

“Om de as te laten uitstrooien op een veld naast het crematorium, moet de familie betalen als ze erbij willen zijn. Zonder familie is dat wel vaak gratis. Zelf uitstrooien kan ook, als er toestemming is van de eigenaar van de grond. Rijkswaterstaat beheert de rivieren, maar in zee zijn er regels. Zorg alleen dat wel met respect gebeurt en dat anderen er niet ongewild mee worden geconfronteerd.”

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search